Marguerite Residence

Sainte-Dorothée, 1999

Reinterpreting the suburban bungalow in function of a retired couple’s lifestyle, this project hinges on an L-plan capable of defining a terrace and garden. All the living spaces are located on the same floor in order to facilitate the movement of people with limited mobility – the result is an open plan that can be adapted to the most varying scenarios. The use of a straightforward structure, simple materials and very few dividing walls fulfills both budgetary and functional imperatives. The house establishes very little dialogue with its neighbours, except for its implantation: a contrasting and manifestly contemporary minimalist language. It actually displays an introverted personality with a modest façade of minimal openings; a pledge to discretion.